În limba japoneză, există un cuvânt care descrie obiceiul de a strânge o mulțime de cărți fără a le citi: tsundoku. Mulți dintre noi rezonăm cu acest termen, deoarece pasiunea față de lectură ne stârnește uneori dorința incontrolabilă de a cumpăra cât mai multe cărți. Deseori este suficient ca titlul să fie atractiv, în vreme ce alteori cumpărăm pentru că volumele respective se află la reducere sau cineva ne-a recomandat să le citim.
Dacă te regăsești în rândurile de mai sus, probabil că ai deja foarte multe cărți în bibliotecă și nu numai acolo. Colecționarea unui număr foarte mare de cărți poate însemna, la un moment dat, dezorganizare și dezordine în locuință. Deși e-book-urile sunt acum foarte populare, mulți încă preferăm varianta fizică a cărților și profităm de orice ocazie pentru a ne îmbogăți colecția.
Sfaturi pentru organizarea bibliotecii de acasă
Pentru a îți organiza eficient biblioteca de acasă și pentru a evita supraaglomerarea rafturilor sau depozitarea cărților în cutii, poți lua în considerare următoarele sfaturi:
1. Evaluează-ți întreaga colecție de cărți
Dacă ai decis să faci curat în bibliotecă, primul pas este acela de a inventaria cărțile. Înainte de a începe să le pui în ordine, trebuie să vezi ce titluri se află pe rafturile tale. Cu siguranță ai uitat de multe dintre ele. După aceea, poți face două grămezi distincte: cărți pe care vrei să le păstrezi și cărți pe care nu ai de gând să le citești sau pe care le-ai parcurs deja. Făcând acest lucru, vei obține o imagine de ansamblu asupra bibliotecii și îți va fi mai ușor să eliberezi spațiu;
2. Grupează cărțile pe categorii sau autori
O modalitate inspirată de organizare a bibliotecii este să așezi cărțile pe rafturi în funcție de gen (de exemplu ficțiune și non-ficțiune) sau în ordine alfabetică, după autor. Dacă grupezi cărțile după un anumit criteriu, nu numai că biblioteca ta va fi mai ordonată și organizată, dar vei putea găsi rapid orice carte la nevoie. Dacă ai o colecție mare, acest sfat îți va fi cu siguranță de folos. Cu toții știm cât de greu este să cauți o carte atunci când te afli în posesia a sute de titluri;
3. Decide ce vei face cu volumele deja parcurse
Dacă vrei să ai mai mult spațiu în bibliotecă și nu ești dispus/ă să îți extinzi mobilierul, este deci nevoie să renunți la câteva cărți. Poate fi vorba despre cărțile foarte vechi, despre cele pe care le-ai citit deja sau cele care nu îți stârnesc curiozitatea. Cu toții avem astfel de cărți, fie că le-am primit cadou sau le-am cumpărat impulsiv, pentru că aveau un preț mic.
O variantă foarte bună pentru cei care trebuie să renunțe la cărți este aceea de a le vinde la anticariat. Organizarea bibliotecii aduce un venit suplimentar, ce poate fi utilizat pentru achiziția unor alte titluri.
Cumpărăm cărți în Pitești și în mai multe orașe de pe teritoriul României, de la persoane fizice sau juridice. Ne poți contacta inclusiv dacă vrei să vinzi o bibliotecă întreagă! Deplasarea la domiciliu și ridicarea cărților sunt gratuite, iar plata se face pe loc. Te ajutăm să faci din organizarea bibliotecii o activitate profitabilă și să recuperezi o parte din banii pe care i-ai cheltuit în trecut pe cărți.
Comments are closed.