Azi continuăm să îţi vorbim despre cărţi pe care le achiziţionam în campaniile noastre „cumpăram cărţi”, aspect ce te poate ajuta să decizi să vinzi chiar şi întreaga bibliotecă. Fireşte că atunci când facem achiziţii cumpăram cărţi din toate domeniile, indiferent de anul de apariţie, doar că avem şi preferinţe. În acest articol ne vom opri la câteva dintre cele mai influente cărţi ale timpurilor.
Pentru mulţi, „Originea speciilor” de Charles Darwin, este cea mai influentă carte. Aceasta a fost publicată – în mod controversat – în 1859, marcând o revoluție intelectuală majoră prin propunerea unei teorii a „mutabilității progresive” și a „selecției naturale”. Publicată în 1859, „Originea speciilor” este o carte fundamentală a științei moderne. Aflat la originea teoriilor evoluției, această carte a revoluționat înțelegerea noastră despre lume și a pus bazele biologiei, geneticii, etologiei și ecologiei moderne.
Pe o listă cu cele mai influente cărţi ale tuturor timpurilor pot fi adăugate şi acelea pe care le vom menţiona în cele ce urmează.
Scurtă istorie a timpului de Stephen Hawking
Stephen Hawking este un cosmolog și fizician genial care, în ciuda unei afecțiuni neurologice grave, a deţinut catedra de matematică la Universitatea Cambridge. În această carte, scrisă pentru publicul larg, el urmărește marile teorii ale cosmosului, de la Galileo la Einstein, și prezintă descoperirile recente ale astrofizicienilor.
Critica rațiunii pure a lui Immanuel Kant
Filosoful german își propune să schimbe metoda folosită în metafizică, propunând un tratat despre metodă însăși, mai degrabă decât un sistem de cunoaștere.
1984 de George Orwell
Într-o lume futuristă, totalitară, aflată sub controlul lui Big Brother, Winston Smith, angajat al Ministerului Adevărului, falsifică istoria pentru a nu compromite puterile care au făcut greșeli în trecut. Într-o societate în care sentimentele umane au fost eliminate, el caută dragostea și libertatea.
Orientalismul lui Edward W. Said
În secolul al XIX-lea, Occidentul s-a îndrăgostit de tot ceea ce avea legătură cu Orientul. Potrivit autorului, acest mod de reprezentare, care este mai mult decât o modă, fiind o ideologie menită să justifice aventurile coloniale și neocoloniale, influențează și astăzi relațiile dintre cele două lumi și se manifestă în mod evident în literatură și artă în general.
Primăvara tăcută de Rachel Carson
Prima carte despre scandalul pesticidelor, „Primăvara tăcută” a dus la interzicerea DDT în Statele Unite. Această victorie istorică a unui individ împotriva lobby-ului industriei chimice a declanșat nașterea mișcării ecologiste la începutul anilor 1960.
Manifestul comunist de Marx și Engels
Această lucrare fundamentală, publicată în 1848, conține patru părți: burghezi și proletari, proletari și comuniști, literatura socialistă și comunistă și poziția comuniștilor față de diferitele partide de opoziție. Cartea a inaugurat o epocă de mari schimbări sociale.
Relativitatea lui Albert Einstein
Publicat pentru prima dată în 1905, acest text fundamental, care avea să revoluționeze fizica contemporană, este, de asemenea, un text exemplar de literatură științifică și se adresează tuturor celor interesați, chiar dacă nu posedă aparatul matematic al fizicii teoretice.
Pe aceeaşi listă, ar mai putea fi incluse „Prințul” lui Machiavelli, „Republica lui Platon”, „Drepturile omului de Thomas Paine”, „Al doilea sex”, de Simone de Beauvoir, „Bogăția națiunilor” a lui Adam Smith şi multe altele.
Comments are closed.